VMBO Kappersopleiding Amsterdam

Het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht is een VMBO in Amsterdam Noord waar onder andere de richting Zorg en Welzijn wordt aangeboden. Binnen de sector Zorg en Welzijn werken wij met beroepsroutes. Binnen iedere beroepsroute worden er keuzevakken aangeboden. Wil een leerling bijvoorbeeld in de toekomst een kappersopleiding volgen, dan heeft het Noorderlicht in voorbereiding daarop de beroepsroute Fancy Fashion. Binnen deze beroepsroute dienen zich 4 keuzevakken aan, waaronder het keuzevak haarverzorging. Hier wordt al de basis gelegd voor het kappersvak.

VMBO Zorg en Welzijn Amsterdam

Op het moment dat een leerling aan zijn 3de leerjaar bij ons begint is er vooraf al heel wat gebeurd. De leerling heeft 2 jaar Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) gehad en aan het eind van het 2de leerjaar een Cito adviestoets gemaakt. Onze leerlingen weten welk pad ze gaan kiezen en op welk niveau ze dit gaan doen. In het 3de leerjaar kan een leerling dus gekozen hebben voor sector Zorg en Welzijn op bijvoorbeeld kader niveau, met als beroepsroute Fancy Fashion. Onze VMBO leerlingen worden voornamelijk voorbereid op beroepsgericht onderwijs en dan doelen wij natuurlijk op het MBO. In regio Amsterdam is er een enorm aanbod betreft MBO opleidingen, dus iedere leerling van het Noorderlicht vindt zijn eigen passende richting op het MBO zodra ze klaar zijn bij ons. Onze taak is om de aansluiting zo goed mogelijk te verzorgen. Een leerling die de MBO kappersopleiding wil gaan volgen heeft bij ons al een aardige basis gelegd, door bijvoorbeeld de module Mens en Zorg te doorlopen, met daarnaast het keuzevak haarverzorging.

Breed aanbod keuzevakken VMBO

Als je als leerling besluit om later kapper te worden, dan draait het natuurlijk niet alleen maar om de vaardigheid knippen. Binnen de beroepsroutes van het Noorderlicht bieden we vakken aan waar ook een kapper mee te maken zal krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vak ondernemen. Dit is natuurlijk uitermate geschikt voor leerlingen die hun eigen kapsalon willen beginnen. De module Mens en Omgeving sluit ook prachtig aan bij het kappersvak, want daar staat onder andere representatief optreden centraal.

Meer weten over onze routes in de bovenbouw neem gerust een kijkje op de volgende pagina:

http://www.abcnoorderlicht.nl/onze-school/onderwijs/vijf-beroepsroutes/