Wethouder slaat eerste paal Noorderlicht

NOORD – In aanwezigheid van 300 vmbo-leerlingen en buurtbewoners uit Nieuwendam gaven wethouder Simone Kukenheim en Judith Steenvoorden bestuursvoorzitter van scholengroep ZAAM het startsein voor de bouw van een hypermoderne vmbo-school in Amsterdam-Noord. De nieuwe school, Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht, is een fusieschool van het Rosa Beroepscollege en Waterlant College IJdoorn. Noorderlicht biedt vernieuwend onderwijs volgens de vernieuwde vmbo-regels. Het is goed nieuws voor huidige leerlingen in groep acht die zich binnenkort gaan opgeven voor een vmbo-opleiding, en voor de huidige leerlingen van beide scholen. Zij krijgen vanaf begin 2017 les in ‘het mooiste schoolgebouw van Amsterdam’ dat aan de Rode Kruisstraat plek biedt aan 600 vmbo-scholieren.

De eerste paal van de nieuwbouw onderstreept een belangrijk moment in de huisvesting van Amsterdamse vmbo-scholen. De Rosa en Waterlant hebben een plan bedacht om samen één gebouw te bouwen dat sport-, kunst- en cultuuronderwijs dichter bij elkaar brengt. “Noorderlicht is ook een van de weinige scholen in Amsterdam die het onderwijs invult met een aantal richtingen die gelijkwaardige combinaties bieden van ’Economie’ en ’Zorg & Welzijn’, zodat leerlingen voorbereid worden op zowel het beroep dat zij kiezen als op het ondernemerschap. Beide scholen hebben goede resultaten en willen hun sterkten samen verderuitbouwen. Waar De Rosa meer gericht is op kunst en cultuur is Waterlant meer gericht op sport. Het Noorderlicht biedt het beste van beiden”, aldus ZAAM-bestuursvoorzitter Judith Steenvoorden.
Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim is blij met de fusie van de scholen en het nieuwe schoolgebouw: “Amsterdam is een groeigemeente, het aantal leerlingen zal de komende jaren stijgen. Uitbreiding van het vmbo-onderwijs is dus zeer welkom. Daarnaast past het nieuwe schoolgebouw bij de ambitie van Amsterdam om duurzame en gezonde scholen te bouwen waar leraren en leerlingen werken in een gezond binnenklimaat.”

Transparantie

In het nieuwe gebouw komen beide scholen met vernieuwend onderwijs samen. Het nieuwe gebouw kenmerkt zich door grote transparantie en zichtbaarheid waardoor het als zeer veilig zal worden ervaren. Vanaf de begane grond zijn er zichtlijnen naar alle delen van het gebouw. Ook komt er veel licht het gebouw binnen en heeft het gebouw vrijwel geen nissen en hoeken. “Die overzichtelijkheid geeft je een veilig gevoel als leerling en als docent”, vertelt Ursi Op ’t Land, directeur van De Rosa. “Het gebouw biedt een heerlijk werkklimaat om niet alleen de mooiste school van Amsterdam te zijn, maar vooral ook een van de beste”.
Daarnaast is het nieuwe schoolgebouw bijzonder energiezuinig. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door middel van de techniek van warmte-koude-opslag in de bodem. De mogelijkheid bestaat zelfs om in de toekomst het gebouw volledig energie-neutraal te maken door het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

De buurt

“Ook aan de buurt wordt gedacht”, vervolgt Waterlant-directeur Rick d’Ancona. “We hebben als school de wens dat onze docenten op een eigen terrein kunnen parkeren, zodat zij geen parkeeroverlast voor de buurt veroorzaken. We hebben ook de ambitie om ons sportveld toegankelijk te maken voor buurtbewoners. Voorts hopen we onze buren te mogen bedienen in ons restaurant en onze schoonheidssalon, die worden gerund door de leerlingen zelf.”

Open dagen

Leerlingen van groep 8 van de basisschool en hun ouders die zich zouden willen inschrijven voor het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht kunnen hiervoor terecht bij één van de twee scholen die straks samen het nieuwe gebouw betrekken: Het Waterlant College IJdoorn en Het Rosa Beroepscollege.