Hoogste punt nieuwbouw van Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht

NOORD – Aannemer Lokhorst uit Beverwijk heeft maandag 3 oktober het hoogste punt bereikt in de nieuwbouw van het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht in Amsterdam-Noord. De dakplaten zijn inmiddels geplaatst op de splinternieuwe school aan de Rode Kruisstraat. Het markante schoolgebouw heeft een hoogte van ongeveer 15 meter. In maart 2017 zullen de 500 leerlingen – van voorheen Het Rosa Beroepscollege en Waterlant College IJdoorn – voor het eerst les krijgen in de mooiste school van Amsterdam.

Er is lang nagedacht over het ontwerp. Het moest een plek worden die prettig is voor leerlingen en docenten, volledig toegespitst op het type onderwijs dat wordt gegeven. Een duurzaam pand bovendien, dat modern is in design, maar ook aansluit bij de omliggende bebouwing. Het nieuwe gebouw is licht en modern, maar past ook goed bij de omgeving. Zelfs de gebruikte stenen sluiten daarbij aan. Omdat het nieuwe gebouw meer naar de achterkant van het perceel is geplaatst ontstaat er meer ruimte in de omgeving.

Energieneutrale school

Bij de bouw is veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen, hierdoor is het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht nagenoeg een energieneutrale school. Zomerwarmte en winterkou worden in de grond opgeslagen en gebruikt om op een milieuvriendelijke manier een perfect leefklimaat te scheppen. De zonnepanelen op het dak zetten daglicht om in energie. Bovendien werken het licht en de warmte op sensoren, dat is dus gunstig voor het gebruik. “En met een supergoed wifi-netwerk en plannen om bijvoorbeeld high-tech snufjes door de hele school aan te brengen is Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht klaar voor de toekomst”, aldus Waterlant-directeur Rick d’Ancona.

Onderwijs

Wat het onderwijs betreft, biedt de school veel nieuwe mogelijkheden voor de leerlingen. Zij krijgen de mogelijkheid om een vmbo-opleiding te volgen voor een beroep in de sector Economie of Zorg en Welzijn. Persoonlijke ontwikkeling is ook belangrijk en hier besteden de docenten veel aandacht aan. Want de ervaring leert dat leerlingen alleen goed presteren als ze lekker in hun vel zitten. Daarom besteedt de school ook veel tijd aan hoe je met elkaar omgaat en samenwerkt. Een gezonde kantine, met predicaat GOUD (de enige school in Nederland). Een school waar je actief bezig bent en waar leerlingen kunnen deelnemen aan verschillende sportieve activiteiten. Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht is een van de zeven sport actieve school in Amsterdam. Verder besteden zij veel aandacht aan cultuur en kunst.
De nieuwe VMBO-school krijgt een breder aanbod. Leerlingen van de nieuwe school kunnen uit meerdere richtingen en profielen kiezen. Ook blijft sterk de nadruk op cultuurvakken behouden, net als de vele mogelijkheden om sport met school te combineren. Voor een goede aansluiting op het vervolgonderwijs zijn er vijf profielen: Making Money, Excellent Events, Fancy Fashion, Cash & Catering, Human Health.