12 tips voor ouders van examenleerlingen

 

1. De slagingspercentages zijn in jouw voordeel

Als we kijken naar de statistieken over slagingskansen, dan helpen de cijfers gelukkig een handje. Landelijk behalen namelijk 9 van de 10 kinderen in één keer hun diploma voor het voortgezet onderwijs. De slagingspercentages verschillen per niveau en zijn als volgt: VMBO 95,2%, HAVO 87,6%, VWO 92,4%.

2. Wees rustig, omarm kalmte en glimlach

Rustig blijven is regel nummer 1. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want zelfs als je kind relaxed is en geen zenuwen heeft, kan het toch gebeuren dat je zelf wat onrustiger wordt tijdens de examens. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw gedrag het gedrag van je kind echter kan versterken of verzwakken.

3. De B van balans

De sleutel van succes is balans. Het is niet goed voor je kind om constant bezig te zijn met leren, lezen en praten over de eindexamens. Juist als de hersenen even niet bezig zijn met de studie, verwerken de hersenen alle moeilijke stof. Daarom is het belangrijk om je kind te stimuleren om voldoende tijd te nemen voor leuke dingen. Sport, muziek en lachen dragen allemaal bij aan een gezonde levensstijl, ook tijdens de eindexamens.

4. Toon begrip

5. Zorg voor een positieve sfeer en omgeving

6. Zorg voor gezonde voeding

7. Verras je kind

8. Overdrijf niet met de verrassingen

9. Zorg voor voldoende nachtrust

10. Bekritiseer je kind niet

11. Maak geen ruzie

12. Bespreek wat voor hulp je kind nodig heeft