Talentklassen

In 2018 zijn wij begonnen met het aanbieden van talentklassen. Leerlingen konden vorig jaar kiezen uit zes verschillende talentklassen: Atelier, Cookingskillz, Beauty, Robotica & Programmeren, Sport en Voetbal. In schooljaar 2019-2020 bieden wij talentklassen 2.0 aan. Er worden meer talentklassen aangeboden en de leerlingen worden allemaal geplaatst in hun eerste keuze.

Leerlingen uit de eerste (groep acht) en tweede klas hebben eind vorig schooljaar voor twee van de tien talentklassen gekozen. Gedurende het schooljaar volgen de leerlingen twee periodes een talentklas en één periode hebben zij geen talentklas. Aan het einde van de talentklas ontvangt de leerling een certificaat voor in hun eigen loopbaandossier.

Bijvoorbeeld
Leerling X heeft gekozen voor de kookklas en programmeerklas
   Periode I – Kookklas
   Periode II – vrij, geen talentklas
   Periode III – Programmeerklas

De volgende talentklassen zijn aangeboden:

1. Modeklas
In de atelierklas ontwikkel je jouw creatieve talenten op het gebied van:
Mode ontwerpen – Je gaat bijvoorbeeld een mooie collage maken of je leert hoe je een menselijk lichaam kunt tekenen en aankleden. Mode maken – Denk hierbij aan het maken van een leuke tas, een kledingstuk of sieraden.We sluiten af met een kleine presentatie of tentoonstelling.

2. Beautyklas 
Altijd al leuk gevonden om bezig te zijn met haar, huid en beauty? Dan is uiterlijke verzorging iets voor jou! Wat ga je hier allemaal leren en doen? Lekker veel bezig zijn met haren! Denk aan: Wassen – Föhnen – Stijlen – Krullen – Vlechten en nog veel meer. Leren hoe je een gezicht reinigt en verzorgt. Iemand anders zijn hand en nagels verzorgen zoals: nagels veilen, nagels lakken en handmassages geven 

3. Kookklas 
Heb jij interesse in de keuken ? Sta je regelmatig in de keuken met brandende vragen terwijl je moeder staat te koken?  Dan is de kookklas iets voor jou!  Je leert o.a ?  Creativiteit ontwikkelen – Recepten lezen en begrijpen – Nauwkeurigheid – Hygiënisch werken – Samenwerken  Tijdens de lessen ga je een logboek bijhouden, zo kun je thuis verder kokkerellen… 

4. Muziekklas 
Denk jij dat je de nieuwe Ronnie Flex of Beyoncé bent of wil jij gewoon wel eens een eigen liedje maken? Kies dan voor de muziekklas! Op de computer ga je een eigen beat maken. Ondertussen leer je ook iets over tekst schrijven en maak je je eigen songtekst. Zo heb je aan het eind van de muziekklas echt een eigen liedje gemaakt! 

5. Programmeerklas
We hebben micro.bit’smini-computers waar je dingen mee kan besturen, als je ze goed programmeert tenminste. We hebben een Ozbot een mini-robotje die je (via de computer) opdrachten kan geven. Daarnaast gaan we in scratch en op code.org leren programmeren. Misschien kan je aan het einde van een periode in scratch een eigen game programmeren? 

6. Sportklas 
Vind je vier uur gym per week niet genoeg? Wil je later misschien wel wat met sport gaan doen? Dan is de sportklas wat voor jou! Bij de sportklas ga je: Nog beter worden in de sporten die je al kent, Kennismaken met nieuwe sporten, Leren hoe je een training in elkaar zet, Ontzettend veel plezier hebben 

7. Theaterklas 
Leer acteren en toneelscènes maken in de Theaterklas. Droom jij ervan om: in de huid van iemand anders te kruipen, het publiek mee te nemen in een andere wereld, samen met anderen aan een verhaal te werken? Dan is de Theaterklas iets voor jou! Je leert acteren en toneelscènes maken. Met elkaar oefen je het overbrengen van een verhaal op publiek. Je oefent: speltechniek, inleving en gebruik van emotie. Je eigen fantasie en lef kunnen je helpen om grappige, spannende, ontroerende, mooie of rare personages te spelen. 

8. Voetbalklas 
Een goede voetballer/voetbalster worden door jezelf te ontwikkelen aan de hand van het STIFT principe: snelheid-techniek – inzicht – fysiek – tactiek. Daarnaast werken wij aan: Discipline, Respect voor elkaar, Fairplay, Samenwerken en Zelfstandig spelen/werken. In de voetbalklas doe je meer dan alleen voetballen! Je moet het leuk vinden om jezelf te verbeteren als voetballer. We sluiten af met een wedstrijd tegen een andere school of deelname aan een toernooi! 

9. Tekenklas 
In de tekenklas maak je kennis met allerlei verschillende soorten teken-, schilder- en druktechnieken. Je leert dus niet alleen met tekenen, maar je gaat ook met verf of inkt werken. Je gaat oefenen met aquarellen maar ook leer je hoe je schaduw kan aanbrengen in je werk. Je gaat linoleum snijden, je gaat etsen en afdrukken. Voor al deze technieken heb je ook een stukje materialenkennis nodig. Welk materiaal kan ik gebruiken om te etsen, te aquarellen enz. Wij sluiten de periode af met een kleine tentoonstelling van het gemaakte werk.     

10. Handenarbeidklas
In deze klas ga je aan de slag met verschillende materialen zoals hout, zeepsteen, metaaldraad, touw, plastic, textiel, pitriet, enzovoort. Aan de hand van het materiaal ga je een ontwerp maken en uitvoeren. Je gaat leren figuurzagen, met zeepsteen werken, hout bewerken en nog veel meer. Hoe kan je een miniatuurstoeltje ontworpen en maken, welk materiaal wil je er bij gebruiken, maak je het stoeltje van hout, en/of metaaldraad en/of stof.